'Welkom bij het zwembad van Coldenhove'

Aanvankelijk gebruikte Coldenhove warmteterugwinning alleen voor interne doeleinden. Het produceren van papier genereert een overtollige warmte van 70 graden, die in de winter werd gebruikt om de fabrieksgebouwen te verwarmen. Toen de gemeente Eerbeek/Coldenhove begin jaren tachtig plannen maakte voor de renovatie van het openbare zwembad, besloot Coldenhove zijn restwarmte aan te wenden voor het verwarmen van het zwembadwater.

Ontwerp

In eerste instantie wilden we alleen het kinderbadje en het speelbad verwarmen, maar daar hield het niet mee op. Met wat technische hulp ontwierpen we een krachtig systeem met warmtewisselaars om alle zwembaden tot 24 graden te verwarmen, inclusief de grote recreatie- en wedstrijdbaden. Coldenhove is gevestigd in de prachtige bossen aan de rand van de Gelderse Veluwe, op ruim 600 meter afstand van het openbare zwembad. Er was dus een warmtepijplijn nodig en we wisten de temperatuurdaling in die leiding tot slechts één graad te beperken. De gasgestookte ketel van de zwembadinstallatie werd vervolgens alleen nog gebruikt als de warmwatervoorziening werd onderbroken, bijvoorbeeld tijdens weekends of de vakanties van Coldenhove.

Warmteterugwinning nu

Duurzaam energiebeheer staat tegenwoordig bij iedereen hoog op de agenda. Warmteterugwinning is voor de papierindustrie dan ook een absolute must. We maken gebruik van onze ervaringen en prestaties in de jaren tachtig om onze bedrijfskantoren tijdens de koudere maanden lekker warm te houden. Daarnaast zijn we ook bij de productielijnen begonnen met projecten voor warmteterugwinning.

Technieken voor warmteterugwinning blijven zich ontwikkelen en worden steeds beter. Dat is belangrijk, omdat we afhankelijk zijn van een continue warmwatervoorziening. Nu ons 24 uurs-productieproces met vijf ploegen een constante stroom overtollige warmte oplevert, zijn onze verwarmingsdoelen dichterbij dan ooit!