Nog maar enkele stappen verwijderd van een gesloten watercircuit

Bij Coldenhove begint de papierproductie met 0,5% houtpulp en 99,5% water. Het water wordt onttrokken aan de pulpmassa, waarna deze massa in de papiermachine wordt gedroogd tot de papierstapel die de klant heeft besteld. Coldenhove werd meer dan 350 jaar geleden opgericht in het dorp Eerbeek. Dit is een ideale locatie voor de papierindustrie, omdat het zoete water op de Veluwe van uitstekende kwaliteit is. In het begin werd het afvalwater geloosd in dezelfde beek waar het water uit was gewonnen. Dit afvalwater bevatte vezels, kalk, klei en opgeloste stoffen als zout.

Om te voorkomen dat het afvalwater in de zoetwaterstroom terechtkwam, werd er in 1965 een rioolsysteem aangelegd, in 1979 gevolgd door een acht kilometer lange directe pijpleiding naar de IJssel. Industriewater Eerbeek (IWE), opgericht door de papierindustrie in Eerbeek, filterde al het verzamelde afvalwater voorafgaand aan de lozing. Uiteindelijk werd in 2018 een zes kilometer lange pijpleiding aangelegd die al het afvalwater van Coldenhove en de nabijgelegen papierbedrijven naar slechts een van hun productielijnen terugleidt.

In 2017 resulteerden onze inspanningen voor een efficiënter intern waterbeheer in een daling van 21,5 (2016) en 19,7 (2017) kubieke meter water per ton papier. Het overgrote deel van het water dat we gebruiken in het productieproces wordt hergebruikt in de papiermachine zelf of in de stofbereiding. We streven ernaar om uiteindelijk 100% van ons afvalwater te hergebruiken, zodat we dus niets meer hoeven te lozen. Momenteel zitten we op 95%. Innovatieve methoden voor waterzuivering lijken het mogelijk te maken dat het teruggewonnen water straks de vereiste kwaliteit heeft voor alle productieprocessen van Coldenhove. In september 2018 starten we met IWE een gezamenlijk onderzoek om de vereisten voor waterterugwinning van IWE naar Coldenhove te bepalen.

Op die manier komen we weer een stapje dichter bij een gesloten watercircuit.

Click here to enlarge the image