Klantverhaal: kunstwerk van de Dobbepaarden redding

Op vrijdag 30 augustus is midden in de 'paardendobbe' bij Marrum een fotokunstwerk van visual artist Marcel van Luit onthuld. Het werk is onderdeel van de wandelroute 'Dobbepaarden' – een initiatief van Sense of Place, It Fryske Gea en Dorpsbelang Marrum – en vertelt het verhaal van de honderdvijftig paarden die in 2006 ingesloten raakten op de rand van de dobbe na een zware storm. 

De paarden van Marrum

'Eind december 2018 is er een zeven kilometer lange wandelroute achter de zeedijk bij Marrum gerealiseerd,' vertelt Wendy Gooren van Sense of Place. 'De route brengt het verhaal van de paarden van Marrum – en de bijzondere reddingsactie met amazones – tot leven in het landschap. Het kunstwerk ín de Ozingadobbe zelf vormt het slotstuk van dit project. Je kunt het vanaf de rand van de dobbe bekijken. Van afstand is het kunstwerk niet zichtbaar, het is prachtig landschappelijk ingepast."

Een kunstwerk in het water

Het kunstwerk is ontworpen door Marcel van Luit en is door Wilcovak met een Epson SC F7100 op ons Jetcol® DHS geprint en daarna getransfereerd op circa 20 ChromaLuxe® panelen. Vervolgens zijn deze panelen gemonteerd op een aluminium draagconstructie. Het 2 ton wegende gevaarte is in de dobbe geplaatst. Coldenhove heeft een film gemaakt om het productieproces in beeld te brengen.

Wilcovak, tevreden klant van Coldenhove

Wilcovak is klant van Coldenhove en al jaren actief in de printmarkt, waarbij het bedrijf voornamelijk focust op kunstenaars en fotografen. Wilcovak begon in 1979 met het verlijmen van foto’s met de beeldzijde achter plexiglas (Diasec®). Inmiddels heeft het bedrijf een aantal jaar geleden het productaanbod uitgebreid met het sublimeren van foto’s op aluminium ChromaLuxe® panelen, om zo haar klanten een compleet aanbod te kunnen bieden.

Voorheen heeft Wilcovak met twee concurrerende papieren gewerkt. Inmiddels is het bedrijf overgestapt op Jetcol® DHS, een product waarbij Coldenhove nauw samenwerkte met Wilcovak tijdens de ontwikkeling van het product. 

Erik Stoffers, directeur bij Wilcovak, gaf aan dat dat het bedrijf met concurrerende papieren moeite had met donkere prints. De hoge inkt hoeveelheid die nodig is voor het realiseren van donkere prints zorgde voor bobbelingen in het papier van de concurrenten.

Eén van de redenen dat het bedrijf is overgestapt op Jetcol® DHS is het hoge gramsgewicht van het papier (120 gsm) waardoor het papier die hoge inkt hoeveelheden aan kan zonder te bobbelen.

Hoewel deze bobbelingen geen probleem hoeven te zijn wanneer printkop hoger boven het papier wordt geplaatst, is in vele gevallen deze oplossing niet de juiste. Hoe hoger de printkop boven het papier staat, hoe onscherper de print, en dus ook het eindresultaat. Onacceptabel voor Wilcovak.

“Het sublimatie transfer papier dat wij gebruiken moet een zwaar papier zijn. Dit papier kan meer vocht opnemen. Iets dat essentieel is voor een scherpe donkere print waarbij hoge inkt hoeveelheden opgebracht moeten worden. Bij concurrerende papieren zagen we dat lichte prints altijd mooi vlak bleven, maar bij donkere prints zagen we vaak bobbelingen in het papier. Nu wij zijn overgestapt op Jetcol® DHS hebben we geen last meer van deze problemen.”, zegt Stoffers.

Een tweede reden waarom Wilcovak nu werkt met Jetcol® DHS is de rekbaarheid van het papier. “Op het moment dat wij sublimeren zetten de ChromaLuxe® panelen significant uit door de hoge temperaturen tijdens het transfereren. Doordat concurrerende papieren niet of nauwelijks mee rekken, resulteerde dit vaak in ghosting in de hoeken op grote panelen. Met Jetcol® DHS zijn wij sterk tevreden over de rekbaarheid van het papier. Het ghost effect wordt in sterke mate voorkomen met Jetcol® DHS. Iets dat zeer belangrijk voor Wilcovak is. Juist omdat onze klanten hoge kwaliteitseisen stellen, willen wij een scherpe print kunnen bieden van edge-to-edge.

Wilcovak beschikt over de grootste sublimatie pers waardoor als enige bedrijf in de EU volledige platen van 4 x 8 foot geheel gesublimeerd kunnen worden. Dit is maar liefst 122 x 244 cm. Jetcol® DHS is onmisbaar voor deze grote formaten”, aldus Stoffers."

 

  • Geprint ChromaLuxe® paneel
  • Geprint ChromaLuxe® paneel
  • Epson SureColor F7100 print Jetcol® DHS
  • Plaatsing van het kunstwerk in de Ozingadobbe
  • Bovenaanzicht Ozingadobbe
  • Ozingadobbe